16 maja 2021

Kuchnia roślinna: przepisy na wegańskie zapiekanki

Zapiekanki to proste i ciekawe dania. Łącząc różne warzywa i dodatki może stworzyć kolorowe i smaczne danie. Wegańskie zapiekanki możemy urozmaicać dodając makaron lub sery bez mleka. Mamy tutaj dla Was dwa przepisy kuchni roślinnej, które skradną wasze serca.

Zapiekanka makaronowa

autorstwa Beaty Gratkowskiej @praktykulinarni 

Składniki 

-Makaron 150 g

-Ciecierzyca (słoik) 400 g

-Papryka czerwona 1 szt.

-Cukinia średnia 1 szt.

-Cebula 1 szt.

-Czosnek 2 ząbki

-Pieczarki 250 g

-Oliwa 2 łyżki

-Przecier pomidorowy 300 g

-Przyprawy: oregano, wędzona papryka, pieprz cayenne, pieprz

-Plastry Veganation (cheddar) 80 g

-Natka

Sposób przygotowania

1.Makaron ugotuj, odcedź (najlepiej wykorzystać resztki z poprzedniego dnia). Warzywa i pieczarki umyj, pokrój. Osącz i opłucz ciecierzycę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez 4 minuty, dodaj cukinię. Po 3-4 minutach – pieczarki. Kiedy zmiękną, wrzuć ciecierzycę.

3. Wlej sos z przecieru i przypraw, wymieszaj z makaronem i przełóż do naczyń żaroodpornych. Na wierzchu ułóż podzielone na niewielki kawałki plastry o smaku cheddara. Zapiekaj przez 10-12 minut. Posyp natką.

Meksykańska zapiekanka z tortillą 

Składniki

  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Czerwona i zielona  papryka
  • Chilli
  • Fasola 
  • Kukurydza
  • Przecier pomidorowy
  • 6 tortilli 
  • Avocado 
  • Plastry Veganation, cheddar lub gouda 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj na spodzie przecierem pomidorowym
  3. Tortille pokrój na paski i wyłóż nimi spód naczynia. 
  4. Następnie przygotuj warzywa. Papryki i cebulę pokrój. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodając jeszcze kukurydzę, fasolę, avocado, chilli i czosnek. Podziel je na dwie porcje. Jedną porcje wsyp do naczynia żaroodpornego.
  5. Ser roztop lub pokrój na paseczki i obsyp nim warzywa. 
  6. Pokrojoną tortille ułóż na warzywach. 
  7. Dodaj drugą porcje warzyw i ponownie obsyp je serem. 
  8. Naczynie wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. 

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram