Kuchnia roślinna: przepisy na wegańskie zapiekanki
Zapiekanki to proste i ciekawe dania. Łącząc różne warzywa i dodatki może stworzyć kolorowe i smaczne danie. Wegańskie zapiekanki możemy urozmaicać dodając makaron lub sery bez mleka. Mamy tutaj dla Was dwa przepisy kuchni roślinnej, które skradną wasze serca.
Zapiekanka makaronowa
autorstwa Beaty Gratkowskiej @praktykulinarni
Składniki
-Makaron 150 g
-Ciecierzyca (słoik) 400 g
-Papryka czerwona 1 szt.
-Cukinia średnia 1 szt.
-Cebula 1 szt.
-Czosnek 2 ząbki
-Pieczarki 250 g
-Oliwa 2 łyżki
-Przecier pomidorowy 300 g
-Przyprawy: oregano, wędzona papryka, pieprz cayenne, pieprz
-Plastry Veganation (cheddar) 80 g
-Natka
Sposób przygotowania
1.Makaron ugotuj, odcedź (najlepiej wykorzystać resztki z poprzedniego dnia). Warzywa i pieczarki umyj, pokrój. Osącz i opłucz ciecierzycę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez 4 minuty, dodaj cukinię. Po 3-4 minutach – pieczarki. Kiedy zmiękną, wrzuć ciecierzycę.
3. Wlej sos z przecieru i przypraw, wymieszaj z makaronem i przełóż do naczyń żaroodpornych. Na wierzchu ułóż podzielone na niewielki kawałki plastry o smaku cheddara. Zapiekaj przez 10-12 minut. Posyp natką.
Meksykańska zapiekanka z tortillą
Składniki
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Czerwona i zielona papryka
- Chilli
- Fasola
- Kukurydza
- Przecier pomidorowy
- 6 tortilli
- Avocado
- Plastry Veganation, cheddar lub gouda
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj na spodzie przecierem pomidorowym
- Tortille pokrój na paski i wyłóż nimi spód naczynia.
- Następnie przygotuj warzywa. Papryki i cebulę pokrój. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodając jeszcze kukurydzę, fasolę, avocado, chilli i czosnek. Podziel je na dwie porcje. Jedną porcje wsyp do naczynia żaroodpornego.
- Ser roztop lub pokrój na paseczki i obsyp nim warzywa.
- Pokrojoną tortille ułóż na warzywach.
- Dodaj drugą porcje warzyw i ponownie obsyp je serem.
- Naczynie wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut.