28 czerwca 2022

Jakie wartości odżywcze mają sery wegańskie?

ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, ZWŁASZCZA NA TE OGRANICZAJĄCE PEWNE PRODUKTY, TO ZDECYDOWANIE WIĘCEJ NIŻ PRZEARANŻOWANIE ZAWARTOŚCI LODÓWKI. KLUCZOWYM ELEMENTEM JEST DOBRZE ZBILANSOWANA DIETA, KTÓRA ZAPEWNI ORGANIZMOWI NIEZBĘDNE WARTOŚCI ODŻYWCZE POTRZEBNE DO PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA.

Wartości odżywcze w diecie wegańskiej

POD UWAGĘ POWINNO SIĘ WZIĄĆ FAKT, ŻE DIETA DLA WEGAN DOSTARCZA NIE TYLKO MNIEJSZE ILOŚCI TŁUSZCZU, NASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, CHOLESTEROLU, ALE RÓWNIEŻ WITAMINY B12, WITAMINY D, ŻELAZA, WAPNIA ORAZ CYNKU. O ILE – W ODNIESIENIU DO SKŁADNIKÓW Z PIERWSZEJ GRUPY – ZMNIEJSZENIE ICH ILOŚCI W DIECIE PRZYNIESIE POZYTYWNE SKUTKI, TAK NIEDOBORY WAPNIA, ŻELAZA CZY INNYCH WYMIENIONYCH WITAMIN MOGĄ STANOWIĆ NIEBEZPIECZEŃSTWO DLA ZDROWIA. DIETA DLA WEGAN POWINNA BYĆ WZBOGACONA O ODPOWIEDNIĄ SUPLEMENTACJĘ.

Wartości odżywcze serów wegańskich

WEGAŃSKIE SERY NIE MAJĄ W SWOIM SKŁADZIE MLEKA,  ANI INNYCH SUBSTANCJI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO. SKŁAD WEGAŃSKICH SERÓW JEST RÓŻNY W ZALEŻNOŚCI OD PRODUCENTA, ALE NIE ZNAJDZIEMY TAM TYPOWYCH SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH JAK W SERZE ZROBIONYM Z MLEKA. NIE OZNACZA TO NATOMIAST , ŻE SĄ ONE POZBAWIONE WARTOŚCI. ROŚLINNE ZAMIENNIKI SERÓW  WZBOGACANE SĄ WITAMINAMI ORAZ PIERWIASTKAMI W TRACIE ICH WYRABIANIA.

CZĘSTO DO WEGAŃSKICH SERÓW DODAJE SIĘ RÓWNIEŻ WITAMINĘ B12. JEJ NATURALNYM ŹRÓDŁEM JEST MIĘSO, RYBY CZY MLEKO ORAZ INNE PRODUKTY ODZWIERZĘCE. DIETA OPARTA WYŁĄCZNIE NA DIECIE WEGAŃSKIEJ DOSTARCZA NIEWYSTARCZAJĄCĄ ILOŚĆ WITAMINY B12, DLATEGO WAŻNA JEST JEJ SUPLEMENTACJA. 

A JAK BARDZO WAŻNA? PONIŻEJ PRZEDSTAWIAMY KILKA WŁAŚCIWOŚCI WITAMINY B12:

  • JEST ONA NIEZBĘDNA DO PRAWIDŁOWEGO WYTWARZANIA CZERWONYCH KRWINEK.
  • NIEDOBÓR MOŻE POWODOWAĆ ANEMIĘ
  • WPŁYWA NA FUNKCJONOWANIE UKŁADU NERWOWEGO, BUDUJE OTOCZKĘ MIELINOWĄ
  • UCZESTNICZY W SYNTEZIE KWASÓW NUKLEINOWYCH RNA I DNA
  • JEST WAŻNA W UTRZYMANIU ZDROWEJ KONDYCJI UKŁADU KOSTNEGO

ZE WZGLĘDU NA WYKORZYSTYWANE SKŁADNIKI SERY WEGAŃSKIE MOGĄ ZAWIERAĆ DUŻE ILOŚCI BIAŁKA,. SKŁADNIKAMI ZAPEWNIAJĄCYMI BIAŁKO W SKŁADZIE SERÓW ROŚLINNYCH SĄ M. IN. ORZECHY NERKOWCE I MIGDAŁY. MIGDAŁY ZAWIERAJĄ, AŻ 21.15 G BIAŁKA NA 100 G. 

PRODUKTY ZBLIŻONE WARTOŚCIAMI ODŻYWCZYMI DO MIGDAŁÓW  CZY ORZECHÓW TO BARDZO WAŻNE ŹRÓDŁO ENERGII W DIECIE WEGAŃSKIEJ. SĄ ONE NIE TYLKO ŹRÓDŁEM BIAŁKA, DOSTARCZAJĄ RÓWNIEŻ SUBSTANCJE TAKIE JAK TŁUSZCZE NIENASYCONE, BŁONNIK, WITAMINA B2.

Facebook Instagram