10 stycznia 2023

Dieta wegańska w ciąży: czy ciężarne mogą być na diecie wegańskiej?

Do aspektu żywienia w trakcie ciąży przykłada się szczególne znaczenie. Przyszłe mamy starają się jeść bezpiecznie, zróżnicowanie. Balans wartości odżywczych w potrawach, które je mama wpływa na rozwój dziecka. A przyszłe matki czerpią wiedzę co jeść, lub czego unikać z poradników i rad innych. W przypadku przyszłych matek, które przed zajściem w ciąże były na diecie wegańskiej, kwestia pozostania na diecie wegańskiej lub zmiany żywienia w trakcie ciąży, stała się możliwie bardziej problematyczna niż w przypadku regularnej diety.

Jeśli jesteś w ciąży ważne, abyś utrzymywała odpowiedni poziom żelaza, witaminy B12, witaminy D, wapnia i jodu. W regularnej diecie bez wykluczenia produktów pochodzenia zwierzęcego żelazo i witamina B12 jest dostarczana w trakcie jedzenia ryb i mięs. Dlatego w trakcie ciąży, mama weganka musi szczególnie dbać o utrzymanie dobrego poziomu tych pierwiastków i witamin poprzez suplementację w inny sposób.

Dobre źródła żelaza w diecie wegańskiej:

  • Rośliny strączkowe
  • Orzechy
  • Szpinak
  • Buraki
  • Owsianki, chleby razowe

Dobre źródła witaminy B12 w diecie wegańskiej:

  • Wzbogacone płatki, owsianki o witaminę B12
  • Napoje roślinne wzbogacone o witaminę B12

W przypadku witaminy D trudno o dostarczenie jej w diecie. Dlatego w okresie zimowym zalecane jest dzienne suplementowanie jej przez osoby dorosłe, w tym oczywiście przez kobiety w w ciąży. [1]

W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.


[1] https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vegetarian-or-vegan-and-pregnant/

ciąży.

W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram