Dieta wegańska w ciąży: czy ciężarne mogą być na diecie wegańskiej?
Czy dieta wegańska i ciąża mogą iść ze sobą w parze? To czas, kiedy prawidłowe żywienie jest szczególnie istotne. Wpływa nie tylko na zdrowie mamy, ale i rozwijającego się dziecka. Co nauka mówi na temat żywienia w ciąży? Sprawdź, w naszym artykule.
Dieta wegańska a ciąża – zdrowie na 1 miejscu
Do aspektu żywienia w trakcie ciąży przykłada się szczególne znaczenie. Przyszłe mamy starają się jeść bezpiecznie, zróżnicowanie. Balans wartości odżywczych w potrawach, które je mama wpływa na rozwój dziecka. W przypadku przyszłych matek, które przed zajściem w ciąże były na diecie wegańskiej, kwestia pozostania na diecie wegańskiej lub zmiany żywienia w trakcie ciąży, jest jeszcze bardziej problematyczna.
Ciąża a dieta – o czym pamiętać?
Jeśli jesteś w ciąży ważne, abyś utrzymywała odpowiedni poziom:
- żelaza,
- witaminy B12,
- witaminy D,
- wapnia,
- jodu.
W regularnej diecie bez wykluczenia produktów pochodzenia zwierzęcego żelazo i witamina B12 jest dostarczana w trakcie jedzenia ryb i mięs. Dlatego w trakcie ciąży, mama weganka musi szczególnie dbać o utrzymanie dobrego poziomu tych pierwiastków i witamin poprzez suplementację w inny sposób.

Dobre źródła żelaza w diecie wegańskiej
W tradycyjnej diecie żelazo pochodzi głównie z mięsa i ryb. W roślinnej diecie mamy do wyboru żelazo niehemowe. Jest wartościowe, ale nieco słabiej wchłaniane przez organizm. Jeśli więc jesteś w ciąży, będąc jednocześnie na diecie wegańskiej, zwracaj uwagę na poziom żelaza w organizmie. Znajduje się ono szczególnie w poniższych produktach:
- rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola;
- orzechy oraz pestki;
- szpinak i jarmuż;
- buraki;
- owsianki, chleby razowe.
Dobrym pomysłem jest też włączenie do diety witaminy C. Dzięki niej żelaza wchłania się jeszcze lepiej.
Dobre źródła witaminy B12 w diecie wegańskiej
Witamina B12 to klucz, jeśli chodzi o rozwój układu nerwowego dziecka. Problematyczną kwestią jest fakt, że naturalnie występuje ona prawie wyłącznie w produktach zwierzęcych. Do źródeł witaminy B12 w diecie wegańskiej możemy zaliczyć:
- wzbogacone płatki, owsianki o witaminę B12.
- napoje roślinne wzbogacone o witaminę B12.
Witamina D w diecie wegańskiej
W przypadku witaminy D trudno o dostarczenie jej w diecie. Dlatego w okresie zimowym zalecane jest dzienne suplementowanie jej przez osoby dorosłe, w tym oczywiście przez kobiety w ciąży. [1]
Dieta wegańska w ciąży – o czym pamiętać?
Dieta wegańska w ciąży z pewnością nie jest łatwym tematem. Ważne jest przede wszystkim to, aby być w stałym kontakcie z lekarzem i regularnie się badać. Możesz również skontaktować się z dietetykiem klinicznym, który pomoże Ci ułożyć pełnowartościowy jadłospis. O czym pamiętać przede wszystkim?
- Regularnie badaj poziom ferrytyny, witaminy D, B12 I wapnia.
- Zadbaj o zwiększenie podaży białka roślinnego.
- Wprowadź suplementację zgodnie z zaleceniami specjalisty.
- Dbaj o swoje zdrowie.
W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.
[1] https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vegetarian-or-vegan-and-pregnant/
W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
