Dieta wegańska w ciąży: czy ciężarne mogą być na diecie wegańskiej?
Do aspektu żywienia w trakcie ciąży przykłada się szczególne znaczenie. Przyszłe mamy starają się jeść bezpiecznie, zróżnicowanie. Balans wartości odżywczych w potrawach, które je mama wpływa na rozwój dziecka. A przyszłe matki czerpią wiedzę co jeść, lub czego unikać z poradników i rad innych. W przypadku przyszłych matek, które przed zajściem w ciąże były na diecie wegańskiej, kwestia pozostania na diecie wegańskiej lub zmiany żywienia w trakcie ciąży, stała się możliwie bardziej problematyczna niż w przypadku regularnej diety.
Jeśli jesteś w ciąży ważne, abyś utrzymywała odpowiedni poziom żelaza, witaminy B12, witaminy D, wapnia i jodu. W regularnej diecie bez wykluczenia produktów pochodzenia zwierzęcego żelazo i witamina B12 jest dostarczana w trakcie jedzenia ryb i mięs. Dlatego w trakcie ciąży, mama weganka musi szczególnie dbać o utrzymanie dobrego poziomu tych pierwiastków i witamin poprzez suplementację w inny sposób.
Dobre źródła żelaza w diecie wegańskiej:
- Rośliny strączkowe
- Orzechy
- Szpinak
- Buraki
- Owsianki, chleby razowe
Dobre źródła witaminy B12 w diecie wegańskiej:
- Wzbogacone płatki, owsianki o witaminę B12
- Napoje roślinne wzbogacone o witaminę B12
W przypadku witaminy D trudno o dostarczenie jej w diecie. Dlatego w okresie zimowym zalecane jest dzienne suplementowanie jej przez osoby dorosłe, w tym oczywiście przez kobiety w w ciąży. [1]
W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.
[1] https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vegetarian-or-vegan-and-pregnant/
ciąży.
W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.