Deser z wegańskim mascarpone od Veganation – przepis
Przepisy wegańskie są coraz lepsze! Różnorodność składników pochodzenia roślinnego jest ogromna. Wegańskie desery, to jedne z najbardziej rewolucyjnych dań. Kiedyś ciasta, babki, torty czy musy były nie do wyobrażenia bez tradycyjnych dodatków jak nabiał i jajka. Teraz wegańskie zamienniki, dzięki którym uzyskasz podobne smaki czy konsystencję.
Przedstawiamy przepis na wegański sernik z wegańskim mascarpone Veganation przygotowany przez Justynę Żak @juszes, wegankę, youtuberkę i influencerkę.
Składniki na wegański deser:
(na tortownicę o średnicy 24cm)
Spód:
- 150g migdałów
- 80g pistacji
- 50g suszonej żurawiny
- 150g suszonych daktyli
- sól
Masa:
- 1,5 szkl nerkowców
- 2 opakowania wegańskiego mascarpone Veganation
- sok z 2 cytryn
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dekoracja:
– 30g pistacji
– 15g suszonej żurawiny
– lub Twoje ulubione owoce (np. owoce leśne)
Wegański sernik zacznij od namoczenia na noc w zimnej wodzie lub w gorącej na 30 minut. Najpierw przygotuj bazę ze zblendowanych migdałów, pistacji, suszonej żurawiny, suszonych daktyli i szczypty soli. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Rozprowadź ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na zamrażarki. W międzyczasie do blendera dodaj namoczone nerkowce, wegańskie mascarpone, sok i startą skórkę z cytryny, aromat waniliowy i syrop z agawy. Zblenduj na gładką masę i wyłóż na zastygnięty spód. Wyrównaj powierzchnię łopatką, przy tym potrząsając tortownicą. Jako ozdobę dodaj na krawędziach drobno pokrojone pistacje i suszoną żurawinę. Tak przygotowany wegański serniczek wstaw na noc do lodówki. Smacznego!