Czy dzieci mogą być na diecie wegańskiej?
Rozwój dziecka od pierwszych dni życia uwarunkowany jest przez dobór odpowiedniego żywienia. Dieta dziecięca powinna dostarczać wszystkich potrzebnych makroelementów oraz witamin. Na początku dostarczane są one w mleku matki, z czasem w postaci potraw. W miarę rozwoju dziecka jego dieta naturalnie się rozszerza. Rozszerzanie diety najczęściej zaczynamy od 6 miesiąca życia, dając maluchowi warzywa, owoce, a następnie mięso i ryby. Choć dziecko jest ciekawe nowych smaków, z reguły to od rodziców zależy, co będzie stanowiło podstawę jego diety. Czy zatem wprowadzenie diety wegańskiej dla dziecka jest dobrym rozwiązaniem?
Dieta wegańska u dzieci
Według badania przeprowadzonego przez Instytut Zdrowia Dziecka UCL Great Ormond Street i Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie dzieci na diecie wegańskiej mają zdrowszy profil sercowo-naczyniowy i mniej tkanki tłuszczowej niż ich rówieśnicy spożywający produkty odzwierzęce. Dieta wegańska u dzieci może jednak negatywnie wpływać na ich wzrost, zawartość minerałów w kościach oraz stan mikroelementów. Do badania zrekrutowano 187 zdrowych dzieci w wieku od 5 do 10 lat w Polsce w latach 2014-2016. Spośród nich 63 dzieci było wegetarianami, 52 weganami i 72 wszystkożercami. Zespół zebrał dane dotyczące wzrostu, składu ciała, ryzyka sercowo-naczyniowego i stanu mikroskładników odżywczych u dzieci.
Wyniki dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej porównane zostały z wynikami grupy dzieci, które w swojej diecie spożywały mięso. Badanie wykazało, że dzieci które stosowały dietę wegańską były średnio o 3 cm niższe, miały o 4-6% niższą zawartość minerałów w kościach i były ponad trzykrotnie bardziej narażone na niedobór witaminy B12 niż dzieci wszystkożerne. Jednocześnie mieli też o 25% niższy poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) – niezdrowej formy cholesterolu i niższy poziom tkanki tłuszczowej
Suplementacja w diecie wegańskiej u dzieci
Zespół podkreślił konieczność suplementacji witaminy B12 i witaminy D w dietach roślinnych. A także, iż należy podnosić świadomość rodziców w zakresie odpowiedniej suplementacji dziecięcej diety wegańskiej i wegetariańskiej. Dieta pozbawiona produktów odzwierzęcych wśród dzieci wpływa na ich masę kostną, co ma szczególne znaczenie w okresie dojrzewania, kiedy potrzebne są zwiększone ilości składników odżywczych. Odpowiednie odżywianie zmniejszy ryzyko osteoporozy i złamań u młodych wegan i wegetarian. Niedobór składników odżywczych, może odbić się negatywnie na zdrowiu w późniejszych etapach życia.
Zespół badaczy podkreślił, że istotne jest by jak najczęściej poruszać temat świadomego odżywiania na diecie wegańskiej oraz rozpowszechniać wiedzę o tym, jakie produkty zapewnią nam wszystkie składniki potrzebne do zachowania zdrowia. Kwestia ta dotyczy przede wszystkim diety dziecięcej. Niedobory składników odżywczych we wczesnych etapach rozwoju dziecka negatywnie przełożą się na ich zdrowie w późniejszym życiu. [1]
[1] https://www.ucl.ac.uk/child-health/news/2021/jun/vegan-diets-children-may-bring-heart-benefits-pose-growth-risks
Ten artykuł oparto na https://www.ucl.ac.uk/child-health/news/2021/jun/vegan-diets-children-may-bring-heart-benefits-pose-growth-risks. Przed decydowaniem się na zmiany w diecie dziecka należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą z zakresu żywienia.