Skład wegańskich plastrów
Wegański ser lub plastry wegańskie to zamiennik nabiałowej wersji tego produktu. Kluczową różnicą pomiędzy wegańskimi a nabiałowymi produktami jest to że wegańska wersja to sery bez mleka.
Do produkcji nabiałowego sera żółtego potrzebne są tylko najważniejsze składniki: mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól. W serach dla wegan występują inne składniki, wyeliminowane są wszystkie składniki odzwierzęce oraz dodatki potrzebne do produkcji sera nabiałowego.
Z czego zrobiony jest wegański ser?
Skład plastrów wegańskich różni się zależnie od smaku produktu, by wersja wegańska jak najlepiej oddawała smak swojego nabiałowego zamiennika.
Oleje roślinne
W wegańskich plastrach mleko zamienione jest na olej roślinny. Istnieje pare rodzai jednak najczęściej używany jest olej kokosowy, gdyż nie jest on szkodliwy dla zdrowia i proces jego pozyskiwania również uważany jest za wegański w przeciwieństwie dla oleju palmowego.
Sól
Jest obecna zarówno w produktach nabiałowych jak i wegańskich. Jej zadaniem jest dodanie produktom prawidłowego smaku, ale również podniesienie trwałości oraz zahamowanie rozwoju szkodliwej mikroflory.
Obecność barwników
Istotny jest fakt, że nie wszystkie barwniki są szkodliwe. W produktach wegańskich barwniki mają na celu odwzorowanie koloru nabiałowej wersji. Barwnik taki jak karoten nie jest szkodliwy. Karoteny to organiczne barwniki roślinne, które występują w wielu warzywach i owocach.
Skrobia modyfikowane
Słowo „modyfikowane” nie koniecznie oznacza sztuczne lub syntetyczne. Jest używana w produkcji żywności i nie jest uważana za szkodliwą, jak zostało stwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Skrobia pełni funkcję zagęszczającą oraz stabilizującą.