Gouda
Skąd pochodzi ser Gouda?
GOUDA TO JEDEN Z NAJSTARSZYCH SERÓW ŚWIATA. POCZĄTKI JEGO PRODUKCJI SIĘGAJĄ AŻ XII WIEKU. SAMA NAZWA POCHODZI OD HOLENDERSKIEJ WIOSKI, KTÓRA BYŁA PIERWSZYM RYNKIEM ZBYTU SERA GOUDA. NA PRZESTRZENI LAT RECEPTURA ULEGŁA LEKKIEJ ZMIANIE, JEDNAK NIE WPŁYNĘŁO TO NA WYJĄTKOWY SMAK SERA.
OBECNIE GOUDA JEST JEDNYM Z NAJLEPIEJ ROZPOZNAWANYCH, ALE RÓWNIEŻ JEDNYM Z NAJLEPIEJ SPRZEDAJĄCYCH SIĘ SERÓW NA ŚWIECIE. NIEKTÓRE ESTYMACJE WSKAZUJĄ NA AŻ 50% GLOBALNEJ SPRZEDAŻY. W OBECNYCH CZASACH NAZWY GOUDA UŻYWANE JEST W SZERSZYM KONTEKŚCIE I ODNOSI SIĘ JUŻ NIE TYLKO DO HOLENDERSKIEGO NABIAŁU, ALE RÓWNIEŻ DO PÓŁTWARDYCH SERÓW ŻÓŁTYCH O PODOBNEJ TYPOLOGII [1].
GOUDA JEST SEREM PÓŁTWARDYM O LEKKO KREMOWEJ KONSYSTENCJI. CHARAKTERYZUJE SIĘ ZARÓWNO SŁODKIMI JAK I ORZECHOWYMI NUTAMI SMAKU. SMAK GOUDY JEST ZALEŻNY OD RODZAJU MLEKA, Z KTÓREGO JEST WYTWARZANA ORAZ OD POZIOMU TŁUSZCZU W MLEKU. GOUDĘ DZIELI SIĘ RÓWNIEŻ NA 7 KATEGORII UWZGLĘDNIAJĄCYCH CZAS JEJ DOJRZEWANIA. CZAS DOJRZEWANIA MOŻE WAHAĆ SIĘ OD MIESIĄCA DO CZTERECH LAT [2].
WEGAŃSKIE PLASTRY O SMAKU ŻÓŁTEGO SERA TO IDEALNY ZAMIENNIK SERA GOUDA. PRODUKT VEGANATION JEST W 100% ROŚLINNY. W SKŁADZIE NIE ZAWIERA LAKTOZY, SOI, GLUTENU ANI OLEJU PALMOWEGO.
PLASTRY VEGANATION PRODUKOWANE SĄ NA BAZIE OLEJU KOKOSOWEGO. ICH STARANNIE DOBRANY SKŁAD SPRAWIA, ŻE SĄ PRODUKTEM ZDROWYM I PEŁNOWARTOŚCIOWYM. NASZ WEGAŃSKI PRODUKT IDEALNIE SPRAWDZI SIĘ DLA WEGAN ORAZ WEGETARIAN. PLASTRY VEGANATION BĘDĄ ŚWIETNYM UROZMAICENIEM DOTYCHCZASOWEJ DIETY. NASZ WEGAŃSKI ODPOWIEDNIK SERA GOUDA MA TAKI SAM SMAK I AROMAT CO NABIAŁOWA WERSJA PRODUKTU. PLASTRY VEGANATION IDEALNIE NADAJĄ SIĘ PODANE NA ZIMNO DO KANAPEK LUB SAŁATEK ORAZ NA CIEPŁO, ROZTOPIONE NA PIZZY, ZAPIEKANCE LUB W BURGERZE. PRODUKTY VEGANATION POWSTAŁY Z MYŚLĄ O ZDROWIU NASZYCH KONSUMENTÓW, JEDNOCZEŚNIE DBAJĄC O DOBROSTAN ZWIERZĄT I ŚRODOWISKA.
SPRÓBUJ NASZYCH WEGAŃSKICH PLASTRÓW – ZAMIENNIKA SERA GOUDA!
[1]http://seryrzemieslnicze.com/news/ser-gouda/
[2] https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ser-gouda-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-sera-gouda,24731.html