10 stycznia 2023

Dieta wegańska w ciąży: czy ciężarne mogą być na diecie wegańskiej?

Czy dieta wegańska i ciąża mogą iść ze sobą w parze? To czas, kiedy prawidłowe żywienie jest szczególnie istotne. Wpływa nie tylko na zdrowie mamy, ale i rozwijającego się dziecka. Co nauka mówi na temat żywienia w ciąży? Sprawdź, w naszym artykule.

Dieta wegańska a ciąża – zdrowie na 1 miejscu

Do aspektu żywienia w trakcie ciąży przykłada się szczególne znaczenie. Przyszłe mamy starają się jeść bezpiecznie, zróżnicowanie. Balans wartości odżywczych w potrawach, które je mama wpływa na rozwój dziecka. W przypadku przyszłych matek, które przed zajściem w ciąże były na diecie wegańskiej, kwestia pozostania na diecie wegańskiej lub zmiany żywienia w trakcie ciąży, jest jeszcze bardziej problematyczna.

Ciąża a dieta – o czym pamiętać?

Jeśli jesteś w ciąży ważne, abyś utrzymywała odpowiedni poziom:

  • żelaza,
  • witaminy B12,
  • witaminy D,
  • wapnia,
  • jodu.

W regularnej diecie bez wykluczenia produktów pochodzenia zwierzęcego żelazo i witamina B12 jest dostarczana w trakcie jedzenia ryb i mięs. Dlatego w trakcie ciąży, mama weganka musi szczególnie dbać o utrzymanie dobrego poziomu tych pierwiastków i witamin poprzez suplementację w inny sposób.

Dobre źródła żelaza w diecie wegańskiej

W tradycyjnej diecie żelazo pochodzi głównie z mięsa i ryb. W roślinnej diecie mamy do wyboru żelazo niehemowe. Jest wartościowe, ale nieco słabiej wchłaniane przez organizm. Jeśli więc jesteś w ciąży, będąc jednocześnie na diecie wegańskiej, zwracaj uwagę na poziom żelaza w organizmie. Znajduje się ono szczególnie w poniższych produktach:

  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola;
  • orzechy oraz pestki;
  • szpinak i jarmuż;
  • buraki;
  • owsianki, chleby razowe.

Dobrym pomysłem jest też włączenie do diety witaminy C. Dzięki niej żelaza wchłania się jeszcze lepiej. 

Dobre źródła witaminy B12 w diecie wegańskiej

Witamina B12 to klucz, jeśli chodzi o rozwój układu nerwowego dziecka. Problematyczną kwestią jest fakt, że naturalnie występuje ona prawie wyłącznie w produktach zwierzęcych. Do źródeł witaminy B12 w diecie wegańskiej możemy zaliczyć:

  • wzbogacone płatki, owsianki o witaminę B12.
  • napoje roślinne wzbogacone o witaminę B12.

Witamina D w diecie wegańskiej

W przypadku witaminy D trudno o dostarczenie jej w diecie. Dlatego w okresie zimowym zalecane jest dzienne suplementowanie jej przez osoby dorosłe, w tym oczywiście przez kobiety w ciąży. [1]

Dieta wegańska w ciąży – o czym pamiętać?

Dieta wegańska w ciąży z pewnością nie jest łatwym tematem. Ważne jest przede wszystkim to, aby być w stałym kontakcie z lekarzem i regularnie się badać. Możesz również skontaktować się z dietetykiem klinicznym, który pomoże Ci ułożyć pełnowartościowy jadłospis. O czym pamiętać przede wszystkim?

  • Regularnie badaj poziom ferrytyny, witaminy D, B12 I wapnia.
  • Zadbaj o zwiększenie podaży białka roślinnego.
  • Wprowadź suplementację zgodnie z zaleceniami specjalisty.
  • Dbaj o swoje zdrowie.

W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.


[1] https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vegetarian-or-vegan-and-pregnant/

W trakcie ciąży zalecamy konsultację dotyczącą żywienia z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram