Żelazo w diecie wegańskiej
Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów pierwiastków w organizmie. Żelazo jest kluczowe w budowie hemoglobiny, która przenosi cząsteczki tlenu we krwi. Dlatego powinno regularnie badać się jego poziom i zapewniać odpowiednią dietę bogatą w żelazo. Jeśli jesteś weganinem, to za pewne używasz w swojej diecie warzyw, owoców i orzechów bogatych w żelazo, nawet o tym nie wiedząc! A my w tym artykule przybliżymy bardziej co jest źródłem żelaza i jakie są objawy niedoboru.
Źródła żelaza
Po pierwsze żelazo dzieli się na dwa rodzaje:
– hemowe, pochodzenia zwierzęcego. Generalnie lepiej wchłanianego przez organizm.
– niehemowe, pochodzenia roślinnego. Trudniej wchłanianego przez organizm.
Wegetariańska lub wegańska dieta może powodować utrudnienie w utrzymywaniu wysokich poziomów żelaza. Wynika to z typu przyjmowanego żelaza, a nie jego ilości.
Produkty wegańskie bogate w żelazo:
– avocado
– orzechy
– owsianki, wieloziarniste makarony i pieczywo
– soja, fasola
– szpinak, szparagi
– pieczone ziemniaki
Łącz produkty wysoko żelazowe z dodatkami bogatymi w witaminę C. Wspomoże przyswajalność żelaza. Takimi produktami są:
– brokuł
– pomidory
– cytrusy
– zielona, czerwona papryka
– truskawki, kiwi
Objawy niedoboru żelaza
Kiedy nie dostarczasz odpowiedniej ilości żelaza, organizm nie może wtedy wytworzyć odpowiedniej ilości hemoglobiny. Może być to groźne dla Twojego zdrowia, a nawet życia. Ponieważ hemoglobina transportuje tlen do wszystkich komórek organizmu. Żelazo tworzy też cząsteczki mioglobiny, które umożliwiają transport tlenu do mięśni.
Gdy zaobserwujesz u siebie symptomy takie jak zmęczenie, brak apetytu, kołatanie serca, ból w klatce piersiowej, problemy z paznokciami (takie jak prążki w strukturze) może być to niedobór żelaza. Zwróć się wtedy do lekarza i udaj się na badania pod kątem niedoboru żelaza.