Wegańska deska serów
Deska serów to idealna przekąska na imprezę, wieczór filmowy czy kolację z rodziną. Można przygotować ją także w wersji wegańskiej. Podczas przygotowywania deski serów najważniejsze jest prawidłowe dobranie serów, jak i przekąsek tak, aby dobrze się wzajemnie komponowały i podkreślały swój smak. Dodatkowo, by deska serów wyglądała profesjonalnie musimy prawidłowo pokroić sery. W tym artykule przedstawimy Wam parę prostych zasad, które pomogą Wam przygotować deskę serów w domu.
Dodatki do deski serów
Dodatki są bardzo ważne w komponowaniu wegańskiej deski serów. Orzechy włoskie, migdały, pistacje wspaniale nadają się do wegańskiej deski serów. Oprócz smakowych walorów posiadają też bogate właściwości zdrowotne. Kolejnym dodatkiem do wegańskiej deski serów mogą być owoce, szczególnie winogrona, truskawki i figi. Przełamują smak serów wegańskich kwaśnymi i słodkimi nutami. Możemy dodać również suszone owoce, takie jak morele czy śliwki. Oliwki również nadają się świetnie do deski serów!
Dodatkiem do wegańskiej deski serów mogą być także sosy w stylu chutney. Przyrządzisz je samemu, lub kupisz je gotowe w sklepie. Skład najczęściej jest w 100% wegański. To najczęściej warzywa, owoce i przyprawy. Chutney będzie świetnie pasował do Twojej deski wegańskich serów.
Wegańskie sery na deskę
Coraz więcej wegańskich alternatyw serów jest na półkach sklepowych. Na przykład roślinny ser typu parmezan, bardzo przypomina swój pierwowzór. Konsystencja jest twarda, krusząca, a aromat bardzo przypomina ser. Możemy również umieścić na naszej desce wegańskie sery półtwarde, na przykład o smaku sera cheddar’a. Na desce można umieścić również wegańską alternatywę fety, pokruszona lub pokrojona w kosteczkę świetnie nada się do deski serów w stylu śródziemnomorskim!